История на матрака

istoriq na matraka matraci uzunov

Всичко в този свят има своя история. Матраците също имат такава, но тя не се преподава в училище.

Спането на платформа по-висока от земята е по-полезно и удобно. Това са установили още фараоните в Египет и започнали да спят над земята. След тях и всички останали започнали да спят на легла, които са вдигнати над земята.

В началото гърците пък използвали леглата за украса, не за сън. Те правели рамки, които украсявали с кожи, шнурове и платове. И тъй като възглавниците тогава не са били никак евтини, който е имал и е спал на възглавница, се е смятал за човек с висок обществен статус.

Римляните пък, разработват концепцията на водните матраци, като слагали люлки с топла вода, които приспивали по-добре.

 

Матраците през Ренесанса – корените на модерният матрак

През Ренесанса матраците са се пълнили с пера, парцали, грах или слама, и после са се покривали с коприна. През периода XVI – XVII век матраците са наподобявали тези от ренесанса, но освен коприна, за покриването им е използвано и кадифе.

Ако матраците можеха да говорят, вероятно биха казали, че ерата им е  XVIII век, но истината е друга – индустриалната революция ги оставя под светлината на прожекторите.

Това е, което ги оформя и доразвива, и ги превръща в неизменна част от ежедневието и по-спокойния живот. Матраците започват да се пълнят с вълна и памук, а се обвиват с по-висококачествени материали.

За да стигнат сегашния си вид, матраците са извървели доста дълъг път. Днес удобството, комфорта и качеството са неделима част от живота ни. Преди, повечето матраци са били пълнени с листа, а в бъдещето може би ще се пълнят с облаци.

В наши дни обаче, най-удобните и качествени матраци са изработени от пяна, полиуретан и естествен латекс. За да си осигурите истински качествен комфорт заложете на такива матраци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 8 =