Евтини матраци в София от борса Узунов

matraci-v-borsa-uzunov
Сънят е едно от най-важните неща за всеки човек, за пълноценния му живот и за да се чувства добре при вършенето на ежедневните си дейности, защото именно той осигурява ежедневно необходимата почивка и „презареждане” за организма. За да се радвате на хубав и спокоен сън, едно от най-важните неща е именно матрака. Той трябва да е удобен, за да е по-добро качеството на съня. На пазара се предлагат най-различни матраци, изработени от различни материали, с различни размери и на различни цени. Често хората търсят евтини, но качествени решения (най-вече поради ограничен бюджет), които да покрият нуждите им. Живеещите в София не правят изключение. Столичани често търсят евтини матраци в София, ако се нуждаят да сменят стария с нов или тепърва обзавеждат дома си и имат нужда от някакъв матрак.  

Какви са видовете матраци според материала?

Основно матраците се делят на видове, в зависимост от това с какъв материал са изработени. Най-популярни са пружинните матраци. Т.н. „пружинен пакет” се появява на пазара около 1860 г. в Америка. Начинът, по който тогава бива изобретен и работи – остава и до днес. Тоест във вътрешната си част (сърцевината) на матрака са разположени множество пружини, свързани една за друга, а върху тях се поставят допълнителни материали като иглонабит филц, изкуствена вата, мебелна вата, дамаска и пр. Тези материали помагат на пружините да стоят разположени по подходящ начин, а също така омекотяват повърхността така, че този, който легне да се чувства удобно и да не му „убиват” твърдите пружини.  

Пружинните матраци си имат и своите недостатъци

Основният е взаимно свързаните пружини. Тоест независимо дали матрака е пригоден да е по-мек или по-твърд, при движение в единия му край, то се предава и в другия му край. Така, например, когато двама души спят и единия се върти, другия го усеща. Друг недостатък е „изтърбушването” на матрака с времето, причинено от омекване на пружините след време. Друг недостатък е ръждясването и скърцането на пружините отново след време, след като се износят. Въпреки това тези матраци са едни от най-предпочитаните, заради по-ниската цена, на която се предлагат – както еднолицевите, така и двулицевите пружинни матраци.  

Избора на матраци в София е най-голям

Може да се каже, че в София избора на евтини матраци е най-голям, тъй като в града живеят и най-много хора, в сравнение с всеки друг град в страната. Разнообразието и видовете матраци е огромно. Такова има и сред дунапренените матраци. Това е следващия вид, на който се спираме. Те също са по-евтини. За тях е характерна повече твърдост. Въпреки, че за някои по-твърдата повърхност е по-удобна, за други съвсем не е. В такъв случай „топ матраците” могат да коригират този проблем. Те са малки и лесно преносими и целта им е да предложат комфорт на по-ниска цена без да се налага цялостна замяна на неудобния матрак. Просто топ матрака се поставя върху стария ви матрак. Обикновено тези тънки удобни матраци са изработени от мемори пяна или друг материал, който осигурява нужния комфорт.  

Топ матраците могат да се използват и върху твърди повърхности

Стигаме и до матраците от мемори пяна. Въпреки, че и тук продуктите са диференцирани, общото при матраците с мемори пяна е по-високата цена. В някои случаи е двойна и дори тройна в сравнение с по-евтините решения. За сметка на това, обаче комфорта е гарантиран. Те са меки, а материалът, от който са изработени позволява да се обръщате без да притеснявате партньора си и той да усеща всяко направено движение, тъй като то не се предава от единия на другия край, а частта поставена на матрака „потъва” спрямо тежината. Това осигурява и по-правилна стойка при спане. Освен видове според материала, матраците са различни и според размерите. Това също е от значение за цената. Така по-малките матраци предназначени за единично легло (едноместни) са по-евтини, отколкото тези за спалня (двуместни). Обикновено има стандартни размери, но винаги може да се поръча изработка на „поръчков размер”, ако стандартните не отговарят на нуждите ви.  

Производителите не се спират само до тези фактори, когато произвеждат матраци

Други предимства, които някои матраци предлагат са материалите на изработка на самата повърхност. Например, някои не позволяват проникването на прах, което ги прави идеални за хора имащи алергия към прах. Други са направени от такава повърхност, която не позволява загряване и потене през лятото, когато температурите обикновено са най-високи. Така, например някои производители предлагат двулицеви матраци „лято-зима”, предназначени за топлия и студения сезон. От едната страна повърхността на матрака е направена за по-топло време, съобразена с условията, от другата също е съобразена, но със зимните условия и по-студеното време. Тук стигаме и до следващата характеристика – „лицата на матрака”. На пазара се предлагат основно еднолицеви и двулицеви матраци. Еднолицевите обикновено са по-евтини и няма нужда от допълнителна подматрачна рамка при поставянето им. Що се отнася до двулицевите матраци, те не разполагат с твърда основа и няма как да бъдат поставени върху спалнята без помощта на подматрачна рамка. В повечето случаи тя се закупува допълнително, но в зависимост от дадената спалня може да е включена в комплекта.  

Обобщено – кои са основните характеристики, които определят цената на един матрак и го правят „евтин” или „скъп”?

Основните характеристики, които оказват влияние на цената са материала, от който е изработен матрака, твърдостта, размера му, дали е еднолицев или двулицев, както и мястото, до което ще се доставя. Повечето производители на матраци се намират в София и поръчката на матрак от такъв производител гарантира по-бърза доставка и по-ниска цена (в някои случаи безплатна) на доставка заради близката локация. Разбира се има производители на матраци и в други градове и цената на доставка зависи от разстоянието на мястото, откъдето ще се закупи матрака – до дома, където трябва да се достави.  

Кой матрак би бил най-евтин?

Еднолицев единичен или двоен дунапренен или пружинен матрак, поръчан от близък до вашия дом магазин за матраци, би бил най-евтин. Все пак, ако бюджетът ви не е твърде ограничен, препоръчително е да помислите за това на какъв матрак би ви било най-комфортно да спите, защото комфорта тук е от решаващо значение за качеството на съня и ежедневната ви продуктивност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

12 − 7 =