Евтини или луксозни матраци да изберем?

В днешно време на пазара за матраци има огромен избор от евтини и луксозни варианти. Производителите и магазините предлагат на потребителите си разнообразие от видове, материали и качество сред матраците. Но как да си изберем матрак сред това огромно разнообразие, който да отговаря на нуждите ни?

Дали винаги по-луксозните и скъпи варианти са по-добри от по-евтините такива? За да си отговорим на тези въпроси първо трябва да разберем как се правят матраците!

 

Как се прави един матрак?

Матраците се състоят от рамка или база, служеща като фундамент.

Върху нея се разполагат един или два слоя, които са поддържащи. Те могат да бъдат направени от пружини, дунапрен, латекс или друг материал. Функцията и действието на тези слоеве е да поддържат правилното положение на гръбнака по време на сън. Това става чрез правилното позициониране на опорните точки като раменете и бедрата. Разпределянето и омекотяването на напрежението в опорните точки е определящо за добрия сън.

Най-горният слой на матрака е най-важния от гледна точка за комфорта на тялото. В днешно време той е изработен от някакъв вид пяна почти винаги. Полиуретановата пяна е най-некачествената и нетрайна за употреба. Тя е и най-евтината. Като цяло всички видове пяна са направени от масло след специфична химична обработка.

Колкото по-нисък е класа на маслото, толкова по- евтина е пяната. Колкото по-висока е плътността на пяната и качеството на маслото, което е използвано за направата и, толкова тя е по-скъпа. С времето пяната губи еластичността си и възможността да възвръща формата си.

Във фабриките за матраци се използват различни слоеве от пружини и типове пяна. Покритията също са разнообразни. Обикновено базата е по-твърда, за да поддържа по-меката горна основа. Целия матрак се сглобява от различните си елементи и слоеве и страничните и горни покрития, тогава се зашиват заедно, за да се получи цялостния матрак.

 

Каква е разликата между евтините и луксозните матраци?

Качеството на един матрак се определя според качеството на материалите, които са използвани за направата му.

Процеса на сглобяването и тестването му също оказват голяма роля за определяне на качеството му. По-евтините варианти на матраци използват евтина пяна и нискокачествени пружини с пластмасови предпазители на ъглите. Най-слабото място на матраците са техните странични линии и ъгли, където хората обикновено сядат.

Висококачествените матраци обикновено използват висококачествена пяна, за да осигурят сигурни граници на матрака в ъглите и страните. Така вътрешната му основа няма да бъде повредена. Висококачествените матраци с пружини обикновено са изработени от единично изработени висококачествени пружини от стомана издръжлива на опън.

Те трябва да бъдат поставени и разположени оптимално точно за постигане на добрия комфорт и функционалност. Така качеството и дълготрайността на матрака с пружини се гарантира. Евтините варианти на матраците с пружини използват евтини метални и пластмасови предпазители за ъглите и страните на матрака.

 

Качеството на материалите в матрака трябва да е високо

Качеството на материалите вложени в един матрак, трябва да е високо, за да се произведе качествен продукт. Начина на сглобяването и тестването на матрака са гаранцията, която потребителите могат да имат при закупуването му. Колкото по-усъвършенстван е процесът на пришиването и сглобката и технологичната му логика не е нарушена, толкова по-качествен е един матрак.

Методите за тестване са неизменна част от високото качество. Една самоуважаваща се компания за производство на матраци е немислима без наличието на тези тестове.

Като заключение по въпроса евтин или луксозен матрак да си изберем, може да се каже, че получаваме това , за което плащаме донякъде. По-високата цена не винаги е мерило за качество, но при матраците тя е определяща, защото висококачествените материали са по-скъпи и това определя по-високата цена на матрака.

Когато купуваме матрак освен цената, която донякъде определя и качеството на материалите вложени в него, тестовете на които е подложен също го определят. Колкото по тестван е един матрак, толкова качеството му е по-високо. Тестовете показват издръжливостта му на определени условия.

Така, че избора дали ще платите малко повече и ще си осигурите качествен сън е във ваши ръце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

two × two =